Pazar, Temmuz 7, 2024

Zürafaların Özellikleri Nelerdir? Zürafalar Hakkında İlginç Bilgiler

-

Çizgi filmlere, filmlere, çizgi romanlara ve belgesellere konu olan bu uzun boylu hayvanları aslında hepimiz biliyoruz. Zürafaların özellikleri ve Zürafalar hakkında bilinmeyen pek çok bilgiyi ve merak edilenleri sizler için derledik!

Asıl memleketleri Afrika olan uzun boylu, boynu uzun olan bu hayvanlar ülkemizde hayvanat bahçelerinde de görülebilmektedir. Hayvanlar aleminin en uzun boylu canlıları arasında olan Zürafaların özellikleri nedir? Zürafalar hakkında merak edilenler ve ilginç bilgiler için yazımızı okumaya devam edin!

ZÜRAFALAR NASIL BESLENİR?

Çoğu kişi pek bilmiyor ama zürafalar geviş getiren canlılardır. Geviş getiren hayvanların mideleri daha geniştir. Zürafaların da 4 midesi bulunmaktadır. Otlarla beslenen ve otobur olan bu canlılar ağaçlardaki yaprakları ve yeşil yapraklı bitkileri yiyerek beslenirler.

Zürafalar için en tehlikeli zaman su içmek istedikleri zamandır. Çünkü uzun boyları ile çevreden gelebilecek açık ve uzaktaki tehlikeleri rahatlıkla görebilirler. Fakat uzun bacakları sebebi ile istedikleri gibi eğilip su içmekte zorlanırlar. Bu sebeple eğilerek su içtiklerinde avcılar için açık bir hedef haline gelebilirler. Bu sebepten de su tüketimini 1-2 günde bir yaparlar. Su ihtiyaçlarının bir kısmını da yedikleri bitkilerden alabilirler.

En sevdikleri yeşillik ise kurtçuk akasya ağacıdır. Uzun boyları sayesinde ise ağacın tepesindeki yapraklara ve tomurcuklara kolayca ulaşabilirler. 53 cm’ye kadar ulaşabilen dilleri sayesinde yukarıda olan yaprakları da kolayca kendilerine çekebilirler.

Bu bilgi sizi şaşırtabilir, hazır olun! Zürafalar ortalama her gün 40-50 kilo arasında yaprak ve meyve tüketerek karınlarını doyurabilir.

ZÜRAFALARI TANIYALIM

Sadece Afrika ve Sahra Çölü’nün altında bulunan bölgelerde yaşayabilen zürafaların yetişkin olanlarının boyları 5,5 metreyi bulabilmektedir. Hem boyun hem de bacakları çok uzundur. Ağırlıkları ise 1.900’e kadar çıkabilmektedir. Boylarının uzun olması ile ağaçlardaki yüksek yapraklara da kolay bir şekilde ulaşabilirler. Yapılan araştırmalara göre zürafaların doğa içerisinde 26 yıl, hayvanat bahçelerinde ise iyi bakılmaları halinde daha uzun yaşadıkları bilinmektedir. (Ortalama 40 yaşına kadar)

Doğada ortalama 100 bin zürafa bulunduğu bilinmektedir. Hayvanat bahçelerinde ise sadece 2 bin zürafa bulunmaktadır. Bol yeşillikli ve ağaçlıklı alanlarda rahatlıkla yaşayabilirler.

ZÜRAFALARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Uzun boylu bu sevimli canlıların temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Sınıfı: Memeliler
Familyası (Ailesi): Zürafagiller
Ömrü: 20 yıl (İyi bakılırsa hayvanat bahçesinde 40 yıl)
Türü: Camelopardalis
Hamilelik Süresi: 14 ay
Doğan Yavru Sayısı: Ortalama 1
Doğum Yüksekliği: Anne ayaktayken 1,8 metre
Boyu: Dişiler 4.3 metre, erkekler 5.5 metre
Kilosu: Dişiler 680 kg, Erkekler 1.360 kg kadar
  1. UYKU

Sizlere şaşırtıcı gelebilir ancak zürafalar sadece günlerinin kısa bir kısmında uykuya ihtiyaç duyarlar. 24 saatlik zamanın içerisinde 1 -2 saat arasında uyurlar. Sadece gün içerisinde 1- dakikalık kısa şekerlemeler zürafalar için yeterli olacaktır.

Bunun dışında günlerin büyük bir kısmını yemek yemekle geçirirler. Ortalama 16-20 saat civarında yemek yerler.

  1. KAVGA

Zürafalar da kendi eşleri ile kavga ederler. Bu kavga sırasında boyunlarını kullanırlar. Boyunlarını birbirine sallayarak vurular. Kavgaların şiddetlendiği zaman zürafalardan biri çarpmanın etkisi ile yere düşecek kadar ileri gidebilir.

  1. DOĞUM

Dişi zürafalar doğum yaparken ayakta olurlar. Yavrunun doğduğu an yaşadığı ilk şey düşmek olacaktır. Düşme ortalama 1,8 metre ile 2 metre arasında gerçekleşmektedir. Bu sebeple de çok fazla can acıması olmayacaktır.

  1. SU TÜKETİMİ

Zürafalar için en zor olan olay, yukarıda da belirttiğimiz gibi su içmektir. Su tüketimi bu tür canlılar için ciddi sorun oluşturabilir. Fakat bir tehlike olmaması halinde günde 38 litreye yakın su içebilirler. Ancak boylarının uzunluğu sebebi ile eğilerek su içmeleri halinde timsah gibi yırtıcı hayvanlara yem olabilirler. Bu sebeple zürafalar su içmeye genellikle sürü halinde giderler ve birbirlerine göz kulak olurlar.

ZÜRAFALARIN DAĞILIMI

Zürafaların soyu ne yazık ki dünya genelinde soyları tükenmekte olan canlılar arasında bulunmaktadır. Bu sebeple soylarının koruma altına alınması gerekiyor. Şu anda dünya genelinde 100 bin civarında zürafa olduğu bilinmektedir. Bu zürafaların dağılımı ise Afrika’da ağırlıklıdır. Kenya’da 45 bin, Tanzanya’da 30 bin ve Botsvana’da 12 bin civarı zürafa olduğu bilinmektedir.

Genellikle Afrika sınırlarında yaşayan zürafalar uzun boyları sayesinde tehlikeleri uzaktan görebilirler. Otlak alanlarda yaşamayı seven zürafalar, günlerinin 1 saatini uyuyarak geçirirler.

ZÜRAFALARIN AİLE HAYATI

Bir zürafa dünyaya gelirken, ilk olarak ön ayakları daha sonra da baş, boyun ve omuz olarak annesinden çıkarak doğar. Yavaş bir şekilde gerçekleşen zürafaların doğumları uzun sürebilir. Hamilelikleri bile 14 ay civarında sürdüğü bilinmektedir. Zürafaların doğumunun bu kadar uzun sürmesinin sebebi ile göbek kordonlarının 1 metreye kadar uzamış olmasıdır. Doğumun ortasında kordonun kopması ile yavrular bir miktar yükseklikten yere düşmektedir.

Yavru doğumdan sonra ortalama 1 saat içerisinde ayaklarının üzerinde durmaya başlar. Yavru düşünce canı acımadığı gibi rahat nefes almasını sağlar.

Yavrular genellikle 1 hafta içerisinde bitkilerin tadına bakmaya başlar. Yürümesinde bir sorun olmaması halinde annesi ile birlikte gününü geçirir ve diğer canlılarla sosyalleşmeye başlar.

Yavrular zaman içerisinde büyüyüp 4 aylık olmaya başladıklarında da yapraklarını artık kendileri yer. Bu süre boyunca annesinin yanından ayrılmaz.

ZÜRAFALAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Zürafalar hakkında çok fazla ilginç bilgi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zürafaların boynu ortalama 1,5 metre ile 1,8 metre arasında değişmektedir. İnsanlardaki gibi aynı sayıda omur bulunmaktadır.
  • Zürafaların kuyruğundaki tüyler, insanların saçlarının bir telinin 1 katı kalınlığındadır.
  • Zürafaların boyunun uzun olması onları iyi bir av yapmaz. Aksine derilerindeki yamalı desenler ve yüksek boyları sayesinde ağaçların arasına iyice gizlenebilir ve kamufle olabilir.
  • Zürafaların cinsiyetlerini öğrenmek için tepelerinde bulunan boynuzlara bakmak yeterli olacaktır. Dişi ve erkeklerde boynuz bulunur. Erkeklerde 3 tane daha fazla boynuz olurken, dişilerin boynuzları daha ufak ve tüylüdür.
  • Dünyanın en uzun memeli hayvanı zürafalardır.
  • Yeni doğan bir zürafa doğumdan 1 saat sonra yürümeye 10 saat sonra da koşmaya başlar.
  • Ayakta uyudukları gibi ayakta doğum yaparlar. Bazen de kalçalarına yaslanarak dinlenirler.
  • Çok nadiren kavga ederler.
  • Dillerinin rengi mordur. Ortalama olarak da uzunluğunun 53 metre olduğu bilinmektedir.
  • Zürafaların benekleri aynı insanların parmak izleri gibidir. Her biri kendine hastır ve hiçbiri birbirininkine benzemez.
  • Gün içerisinde en az 10 dakika en fazla ise 2 saat uyurlar. 1-2 dakikalık mini şekerleme de yapabilirler.
  • Renkleri ve derilerindeki desenlere göre 9 ayrı alt türü bulunmaktadır.
  • Toplu olarak sürü halinde yaşarlar ve genellikle de su içmeye sürü halinde giderler.
  • Topluluk arasında erkekler boyunları ile yaptığı dövüşlerde hakimiyet kurarlar. Baskın olan erkekler dişilerle çiftleşme hakkını elde eder.
  • Erkek zürafaların ağırlıkları 1,5 tona kadar çıkabilir. Boyları ise 4,4 metre ile 5,5 metre arasındadır.
  • Dişi zürafaların ağırlıkları da erkeklere göre daha azdır. Boyları ise 4-+5 metre arasındadır.
  • Hamilelikleri 14 ay sürer. Doğum sırasında genellikle 1 tane yavru dünyaya getirirler.
  • Akasya ağacını tüketmeleri sebebi ile su ihtiyaçları diğer canlılara göre daha azdır. Uzun süre susuzluğa dayanabilirler.

ZÜRAFALARIN KORUNMASI

Daha önce de belirttiğimiz gibi zürafaların korunması gereken canlılar arasında olduğunu bir kere daha vurgulamamız gerekiyor. Neslinin giderek azaldığı bu canlılar besi hayvanlarının aşırı bir şekilde otlatılması ve yaşanan habitat kaybı sebebi ile tükeniyor. Bu durum ne yazık ki zürafaların yaşam kalitesinin de düşmesine neden oluyor.

Zürafaların 9 alt türünün olduğundan bahsetmiştik. Özellikle Uganda ya da Rothschild zürafası G.c. rothschildi’nin soyunun tükenme riski ile ciddi olarak karşı karşıya olduğu ifade edilmektedir. Nijeryalı zürafalar ise Nijerya’nın küçük bir alanında nadir zürafalar olarak yaşamlarına devam etmeye çalışıyor.

Sadece son 10 yıl içerisinde izinsiz avlanma konusu yüzünden zürafaların türünün yüzde 80 civarında azaldığı belirtiliyor. (Ağlı zürafa G.C. Reticulata türü için) Etleri, postları, uzun boyları, kemikleri, kuyrukları yüzünden avcıların gözdesi olan bu sevimli canlılar tehlikeli bir hayat sürüyor. Bunların dışında hayvanat bahçelerinde olan zürafalar biraz daha rahat bir yaşam sürüyor. Ancak onlar da esaret altında. İyi bir bakım ile 40 yıl kadar yaşadığı bilinmektedir.

Zürafaların korunması adına Evrensel San Diego Hayvanat Bahçesi harekete geçti. Kuzey Kenya’da koruma birliğinin desteklenmesi ile bu canlıların daha iyi şartlar altında yaşam sürmesi hedefleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Yavru Kedilerde İshal: Ne Yapılmalı, Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde ishal, kesinlikle sevimli değildir ve genellikle altta yatan başka bir sorunun işaretidir. Kum kabında, evin içerisinde veya vücuduna yapışmış ishal bulabilirsiniz. Bu...

Kılıç Dişli Kaplanlar Hakkında 5 Gerçek: Tarih Öncesi Bir Kedicik

1. Kılıç Dişli Kaplanlar Afrika Aslanının İki Katı Smilodon olarak da bilinen kılıç dişli kaplan Dünya’da yürürken yeryüzü bugün olduğundan çok daha soğuktu. Tabi Dünyamızda onunla...

Baykuşun Özellikleri Nelerdir?

Baykuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler Strigidae familyasından olan Baykuşlar’ın Avrupa’da yaygın 18 türünden 8’i Türkiye’de de yaşamaktadır. Baykuşlar genellikle gece yırtıcı kuşları arasına girerler. Ancak onların...

Omurgalı Hayvanların Genel Özellikleri

Omurgalı hayvanların tümü, vücutlarının ortasından geçen bir omurgayla simetrik hale gelen bir vücut yapısına (bilateral simetri) sahiptir. Omurgalılarda, vücut çoğunlukla gövde, baş ve kuyruk...

Kırmızı Pandaların Özellikleri Ve Hakkında Bilgiler

Kırmızı pandalar (red panda), uzun, kabarık kuyrukları ve kırmızı ve beyaz lekeleri olan küçük memelilerdir. Kendilerine göre daha ünlü dev pandalar ile isimlerini paylaşıyor...