Cuma, Temmuz 5, 2024

Kuğu Özellikleri ve Kuğular Hakkında İlginç Bilgiler

-

Ördekgiller familyasına ait olan kuğular iri ve beyaz su kuş türleri olarak tamlanmaktadır. Güzelliğin, arınmanın, saflığın ve aşkın simgesi haline gelen kuğuların yaşamı, kuğu özellikleri, beslenmesi ve aile hayatı hakkında merak edilen/bilinmeyen pek çok bilgiyi sizler için derledik!

Dünya genelinde zarafeti ve narinliği ile bilinen bu canlıların yüzme ve uçma hızına inanamayacaksınız! Son derece zeki olan kuğular, hayatlarının büyük bir kısmını eşlerine adamıştır. Eşlerine olan sadakatleri ile bilinen kuğular, konu yavruları olunca ciddi bir saldırganlık haline bürünebilirler. Bu sebeple bir kuğuyu kışkırtmadan önce çok iyi düşünün!

KUĞULAR NE KADAR SÜRE YAŞIYOR?

Bu beyaz narin hayvanların ömrünün ne kadar olduğu da merak ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kuğuların ortalama 20-30 yıl yaşabildiği ortaya konulmuştur. Bunun dışında Kuzey Amerika’da bulunan ve en büyük kuğu türü olarak kayıtlara geçen Cygnus Buccinator isimli tür ise vahşi ortamda 24 yıldır yaşabileceği, esaret ortamında ise (hayvanat bahçesi) 33 yıl kadar yaşabileceği belirtilmiş.

KUĞULARIN TÜRLERİ

Dünyada ortalama 7 farklı kuğu türü olduğu bilinmektedir. Kuğular kendi içerisinde yaşadıkları yerlerde, türlere ve renklerine göre farklı gruplara ayrılmaktadır. Genellikle tüylerinin rengi beyaz, gagaları ise turuncu renktedir.

CYGNUS ALT CİNSİ
Sessiz kuğu (Cygnus olor), Avrasya’da yaşar.
CHENOPİS ALT CİNSİ
Kara kuğu (Cygnus atratus), Avustralya’da yaşar.
STHENELİDES ALT CİNSİ
Kara boyunlu kuğu (Cygnus melanocorypha), Güney Amerika’da yaşar.
OLOR ALT CİNSİ
Ötücü kuğu (Cygnus cygnus), Avrasya’da yaşar.
Cygnus buccinator, Kuzey Amerika’da yaşar.
Küçük kuğu (Cygnus columbianus), Kuzey Amerika’da yaşar.

KUĞULAR NASIL BESLENİR, NE YER?

Kuğular otçul canlılardır. Özellikle su bitkileri ile beslendikleri bilinmektedir. Nehir yatakları ve uzun su boyları üzerinde bulunan bitkileri yiyerek karınlarını doyurabiliyorlar. Bunun dışında suyun yüzeyine tutunan yumuşakçalar, küçük balıklar ve kurbağa gibi küçük canlıları da yiyebilirler.

Kuğuların vahşi doğada yırtıcı avcısı bulunmaktadır. Bu avcıların başında sadece tüyü ve eti için onları avlayan insanlar bulunmaktadır! Bunun dışında tilki, rakun, kurt ve çita gibi avcılar da kuğuları avlayabilmektedir.

KUĞULARIN BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI

Âlem Animalia
Şube Chordata
Sınıf Aves
Takım Anseriformes (Kazsılar)
Familya Anatidae (Ördekgiller)
Cins Cygnus

SİYAH KUĞU VAR MIDIR?

Kuğu türleri çok çeşitlidir. Cygnus Atratus olarak bilinen kara kuğular, ördekgiller familyasına aittir. Avustralya’nın güneydoğusunda ve güneybatısında yaşamaktadır. Ancak Yeni Zelanda bölgesinde de olan ve avlanma sebebi ile soylarının burada tükendiği ifade edilen kara kuğular, düzensiz bir yaşama sahiptir.

Kara kuğuların en önemli özellikleri, uçarken tüylerinin beyaz, yerde yürürken tamamen siyah olmasıdır. Gaga kısımları kırmızı ve parlaktır. Uç kısımları diğer kısımlarına kıyasla biraz daha soluktur. Erişkin olmayan kuğular biraz daha gri renktedir. Ağırlıkları ortalama 3-7 kilo arasında olan kuğular, kanat açtığı zaman genişlikleri 2 metreye kadar çıkabilmektedir. Boyunları adeta bir S harfini andırmaktadır. Diğer kuğulara kıyasla en uzun boya sahip canlılar olarak bilinmektedir.

KUĞU EVCİL HAYVAN SAYILIR MI?

Kuğuların bazı sessiz türleri, insanlar tarafından evcilleştirilmiştir. Ancak evcil bir hayvan olarak kuğu çok da iyi bir seçenek olmayacaktır. Çünkü bir kuğuya ilk olarak onun doğal ortamındaki gibi bir yuva sunabilmek gerekir. Bunun dışında eşi için de bir yer ve yüzebileceği rahat bir alanın olması gerekmektedir. Kuğular ne kadar narin hayvanlar gibi görünse de doğal ortamlarında onlar da vahşi olabilmektedir. Bu sebeple kuğular için en iyi ortam doğa ortamıdır.

KUĞULAR VAHŞİ MİDİR?

Kuğu denilince herkesin aklına beyaz tüylü ve narin canlılar gelmektedir. Ancak bazı kuğu türlerinin saldırgan olabileceğinin altını çizmemiz gerekiyor. Genellikle kuğular kendi bölgelerini ve eşlerini korurken oldukça saldırgan hal ve tavır içerisine girebilirler. Sadece kendi kuş türlerine değil, aynı zamanda diğer her şeye karşı saldırgan bir hal izleyebilirler. Fakat bazı türlerin de her şeye rağmen daha uysal olduklarını da dip not olarak verebiliriz.

Kuğular günlük hayatlarının büyük bir kısmını yüzerek, süzülerek ve yemek arayarak geçirirler. Yemeklerini sadece suyun yüzeyinde aramazlar. Karada bulunan bitki ve çimenleri de tüketebilirler.

KUĞULARIN AİLE HAYATI

Kuğuların geneli göç edici türlerdir. Ancak bazı türler bulundukları yerlerde yaşamaktadır. Sessiz Kuğu isimli göçmen grup, Batı Avrupa Bölgelerinde yaşarlar. Bunların dışında Whooper Kuğuları, Tundra Kuğusu ve Trumpeter Kuğuları da göç etmeyi severler.

Eşlenen kuğu çiftleri yıl boyunca beraber yaşarlar. Tamamen toplumsal canlılar olan kuğular genellikle toplu –çok sayıda- bir arada dururlar. Çiftleşme dönemi geldiğinde ise çiftler agresif bir tavır sergileyerek kendi topraklarını savunur.

Kuğular, yaprakların üzerinde yuvalarını inşa ederler. Dişi kuğular 3-9 arasındaki yumurtalarını yuvasına bırakır. Ortalama 1,5 aylık kuluçka süresinden sonra yavrular yumurtadan çıkmaya başlar. Çıkan kuğular ortalama 4 yaşına kadar sürü olarak yaşarlar.

KUĞULAR NASIL ÜRER?

Her canlı gibi kuğular da üreyen türler arasında bulunmaktadır. Bu türün büyük bir kısmı tek eşlidir. Yıllarca aynı eşle ürür ve çiftleşirler. Çift kuşlar genellikle çimenlerden, kamışlardan, otlarda, bitkilerden ve küçük dallardan kendilerine yuva yaparlar ve bu yuva içerisinde yaşarlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 1 yaşına gelene kadar ebeveynlerinin gözetimi altında 1 yıl geçirirler. Daha sonra da yavaş yavaş sosyalleşemeye başlarlar.

KUĞULAR HAKKINDA FAZLA BİLİNMEYEN İLGİNÇ BİLGİLER

Kuğular hakkında fazla bilinmeyen ve ilginç bilgilerden bazılarını sizler için derledik:

  • Kuğuların büyük bir kısmı çok fazla bilinmese de su kirliliği sebebi ile tehlike altındadır.
  • Yavrulama ve çiftleşme başarısız olduğunda kuğular birbirinden ayrılır. Bu sebeple dünya genelinde ayrılan kuğuların oranı ortalama olarak yüzde 6 olduğu bilinmektedir.
  • Kuğular birbirlerini öpmek için gagalarına değerler. Bu şekilde boyunlarından bir kalp figürü çıkar.
  • Kuğular son derece zeki hayvanladır. Kinci değillerdir. Ancak kimlerin ona iyi kimlerin ona kaba davrandığını hatırlayacak kadar akıllıdırlar.
  • Bir kuğu sinirlendiği zaman insanlara saldırabilmektedir.
  • Erişkin bir kuğunun ağırlığı ile başka bir memeli kıyaslandığı zaman oldukça hafiftir.
  • Kuğular ilk yumurtadan çıktığı zaman oldukça çirkin bir görüntüye sahip olduğu belirtilmektedir. Renkleri genellikle gri ya da kremdir. Ancak erişkinlik dönenme geçtikleri zaman herkesi kendilerine hayran bırakırlar. Aslında hikâyelere konu olan çirkin ördek yavrusu hikayesi de buradan gelmektedir.
  • Bir kuğu yavrusu yumurtadan çıktığı zaman sadece 1-5 saat içerisinde koşabilecek ve yüzebilecek kıvama gelmektedir.
  • Anne kuğular, yavrularının gelişmesi ve yumurtalarının sıcak kalması için sürekli olarak yumurtaların üzerine otururlar. Hatta zaman zaman ayağa kalkarak yumurtaları çevirip, diğer tarafına otururlar. Bu şekilde ısı yumurta üzerinde eşit bir şekilde dağılacaktır.
  • Ne kadar ilginçtir ki, kuğular hem su üzerinde hem de karada hızlı ilerleyen su kuş türleri arasında bulunmaktadır. Suda karadan da daha hızlı gittikleri bilinmektedir. Bunun sebebi ayaklarının perdeli olmasıdır.
  • Havalar serinlediği zaman göç eden kuğular çok yüksekten uçar. Çapraz bir hat çizerler. Rüzgâr karşıdan güçlü bir şekilde esmeye başladığında ise rüzgar akımından çok etkilenmemek için V şeklinde hareket ederler. Bu şekilde yorulmadan gidecekleri yerlere rahatça varabilirler.
  • Bir kuğunun ortama olarak 8.200 metre yükseklikte uçtuğu görülüştü.
  • Kuğuların nasıl beslendiğini yukarıda ifade ettik. Ancak uzun boyunları ve gagaları sayesinde dere diplerinde olan yiyeceklere de kolay bir şekilde ulaştıklarının altını çizmemiz gerekiyor.
  • Kuğularının beslenmesinde doğaya yararlı olabilen bazı noktalar bulunmaktadır. Bazı bitkiler toprak kabartılınca daha hızlı büyür ve olgunlaşır. Kuğular yemek aramak için toprağın gibini eşeledikçe aslında bitki örtüsünün gürleşmesine yardımcı olacaktır.

KUĞULARIN SEMBOLÜ VE ANLAMLARI

Kuğu sadece canlı olarak değil, bizler için farklı anlamları da bulunan bir sembol haline gelen varlıklardır. Kuğu denilince hemen hemen herkesin aklına aşk ve sevgili durumları gelmektedir. Genellikle masallarda ve filmlerde de yer almasının sebebi budur. Çünkü kuğular partnerlerine ölene kadar bağlı olan sağdık hayvanlardır. Eşine karşı derin bir sadakat duygusu besleyen kuğuların bazılarının eşleri öldükten sonra bile bağlılığına devam ettiği bilinmektedir. Bu sebeple aslında kuğular aşkın en saf ve temiz hali olarak ifade edilmektedir.

Siyah Kuğu: Kuğuların anlamını ve sembolünü yukarıda aktardık. Bunun dışında bir de siyah kuğu olayı bulunmaktadır. Eski zamanlarda bütün kuğuların beyaz olduğuna dair bir düşünce hakimdir. Bu sebeple imkansız durumların anlatılması için siyah kar ifadesi kullanılıyordu. Günümüzde de aynı şekilde olması neredeyse imkansız olan durumlar ve olaylar için Siyah Kuğu ifadesi kullanılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Yavru Kedilerde İshal: Ne Yapılmalı, Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde ishal, kesinlikle sevimli değildir ve genellikle altta yatan başka bir sorunun işaretidir. Kum kabında, evin içerisinde veya vücuduna yapışmış ishal bulabilirsiniz. Bu...

Kılıç Dişli Kaplanlar Hakkında 5 Gerçek: Tarih Öncesi Bir Kedicik

1. Kılıç Dişli Kaplanlar Afrika Aslanının İki Katı Smilodon olarak da bilinen kılıç dişli kaplan Dünya’da yürürken yeryüzü bugün olduğundan çok daha soğuktu. Tabi Dünyamızda onunla...

Baykuşun Özellikleri Nelerdir?

Baykuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler Strigidae familyasından olan Baykuşlar’ın Avrupa’da yaygın 18 türünden 8’i Türkiye’de de yaşamaktadır. Baykuşlar genellikle gece yırtıcı kuşları arasına girerler. Ancak onların...

Omurgalı Hayvanların Genel Özellikleri

Omurgalı hayvanların tümü, vücutlarının ortasından geçen bir omurgayla simetrik hale gelen bir vücut yapısına (bilateral simetri) sahiptir. Omurgalılarda, vücut çoğunlukla gövde, baş ve kuyruk...

Kırmızı Pandaların Özellikleri Ve Hakkında Bilgiler

Kırmızı pandalar (red panda), uzun, kabarık kuyrukları ve kırmızı ve beyaz lekeleri olan küçük memelilerdir. Kendilerine göre daha ünlü dev pandalar ile isimlerini paylaşıyor...